Echogeleid injectie-spreekuur

Indien de huisarts beslist dat een injectie zinvol is, is voor de patiënten van mw. Aukema iedere maandagochtend van 10-00 tot 11.00 een echogeleid injectie-spreekuur.

Op dit spreekuur wordt met echografie de naald gevolgd tijdens het injecteren. We weten nu heel goed of het medicijn op de plek van de aandoening komt.

Injectie schouder

Voor een corticosteroïden (ontstekingsremmende)  injectie wordt Depo-Medrol gebruikt, vaak in combinatie met Lidocaïne. Dit laatste is een pijnstiller.

Het is een middel wat gebruikt wordt voor injecties in een slijmbeurs, gewricht of peesschede.

Bij aanhoudende pijnklachten, vaak ook ‘s nachts, helpt dit middel goed om de pijn te verminderen. Toch moet je dit niet onbeperkt gebruiken.

Bijwerkingen

Als de arts en jij besloten hebben dat je een corticosteroïden injectie krijgt, is het goed om je het volgende te realiseren:

Op de korte termijn kunnen de bijwerkingen zijn:

 • Lichte blauwe plek van het gebruik van de naald. Dit kan sterker zijn als u bloedverdunners gebruikt.
 • Tijdelijke ontregeling van de bloedsuikerspiegel bij Diabetes patiënten.
 • Kleine veranderingen van de huid zoals verkleuring of roodheid van de huid.
 • Gevoel van ‘opvliegers’, ook wel een ‘rush’ genoemd. Dit geeft een rood gezicht en een gevoel van gejaagdheid.
 • Bij vrouwen soms mild vaginaal bloedverlies

Lang niet altijd wordt dit aangegeven, maar het is goed hiervan op de hoogte te zijn.

Als je weet dat je allergisch bent voor de middelen die gebruikt worden bij de injectie, meldt dit dan altijd vooraf aan uw arts.

Langdurig gebruik van corticosteroïden wordt afgeraden. Het kan namelijk de kraakbeencellen in uw gewricht of de peescellen in uw pees negatief beïnvloeden.

Natuurlijk maak je de keuze voor een injectie weloverwogen met je arts. De kans op bijwerkingen is kleiner als het medicijn korter wordt gebruikt en de dosering laag is. Bij één of twee keer injecteren is de kans op bijwerkingen klein.

Ieder medicijn heeft bijwerkingen. Gebruik van corticosteroïden kan een keuze zijn bij heftige pijn of aanhoudende klachten die niet op een andere manier te beïnvloeden zijn.

Maak je dus niet direct ongerust bij het gebruik van een injectie in een gewricht of slijmbeurs. Kies desondanks het moment goed uit en bekijk of je de andere opties zoals rust en medicatie overwogen hebt.

Let op!

Bovenstaande opsomming is niet volledig. Raadpleeg bij twijfel altijd uw apotheker of huisarts.

Van Aandoening naar Beter

Afspraak maken?

Vul het formulier in, stuur een e-mail naar info@hetfysiohuis.nl of bel 0343 516 633


  Schoudernetwerk Midden Nederland

  Bij het FysioHuis | SchouderHuis zijn we aangesloten bij het Schoudernetwerk Midden Nederland. Dit is een groep fysiotherapeuten die regionaal en landelijk afspraken hebben gemaakt over de voorwaarden en eisen die gesteld worden aan een goed revalidatieprogramma voor schouders. Ook beschikt het netwerk over nauwe contacten met (schouder) orthopeden voor over operaties of andere behandelmogelijkheden.

  Meer informatie kunt u vinden op Schoudernetwerk Midden Nederland.