Peesontsteking

  • Heb je pijn bij de aanhechtingen van je gewricht?
  • Kan je minder goed bewegen of heb je nadien pijn?
  • Heb je na het sporten pijn?

Mogelijk is er sprake van een peesontsteking. Dit komt vaak voor.

Een pees is het verlengde van je spier. Hiermee hecht je spier aan op het bot. Bij overbelasting kan deze geïrriteerd raken. We spreken nu van een peesontsteking.

Bij het FysioHuis helpen we je graag om zo snel mogelijk van je klachten af te komen.
Peesproblematiek of tendinopathie is een specialisme van het FysioHuis.

Wat is een peesontsteking?

Botten, spieren, banden, zenuwen, ligamenten. Allemaal woorden die we vaak gebruiken, maar van een pees is niet voor iedereen duidelijk wat het precies is.

Een spier gaat over in een pees en hiermee hecht hij aan op het bot. Aangezien een spier aan twee kanten (botten) vast moet zitten om kracht te kunnen leveren, zou je kunnen zeggen dat de meeste spieren minstens twee pezen hebben.

Het aanspannen van de spier zorgt ervoor dat de pezen aan het bot trekken. Zo ontstaat beweging. Op deze manier kan je dus kracht omzetten in bewegen.

Een pees kan krachten weerstaan, opslaan of leveren. Bij sporten nemen de krachten op de pezen enorm toe.

Pezen zijn specifiek voor de eisen die aan ze gesteld worden. Zo heb je korte pezen zoals sommige aanhechtingen van je schouderspieren, en je hebt lange pezen zoals bijvoorbeeld de achillespees.

Oorzaak peesontsteking

In de meeste gevallen speelt overbelasting een rol bij het ontwikkelen van een peesontsteking. Soms kan er sprake zijn van een systemische ziekte zoals reuma.

De meeste peesontstekingen komen voor tussen 18 en 65 jaar oud, meer bij vrouwen dan bij mannen en meer bij sporters.

Een peesontsteking is eigenlijk geen goede naam. Er lijkt niet echt sprake te zijn van een ontsteking waarbij er een verhoogde activiteit is van ontstekingscellen. Toch noemen we het in de volksmond zo.

Risicofactoren voor het ontwikkelen van een peesontsteking zijn suikerziekte, overgewicht, hoog cholesterol en sommige nierziektes. Ook langdurig gebruik van antibiotica geeft een verhoogd risico op een peesontsteking, voornamelijk beschreven voor de achillespees.

Klachten en symptomen peesontsteking

De klachten zijn afhankelijk van het getroffen lichaamsdeel. Zo is het gebruikelijk dat bij een peesontsteking van de schouder ook de slijmbeurs gevuld kan zijn met vocht en deze mede verantwoordelijk is voor de pijn.

Algemeen kan je stellen dat een peesontsteking gepaard gaat met pijn, zwelling van de pees, afname van de functie van de spier en het sporten of bewegen bemoeilijkt.

De meeste peesontstekingen komen voor aan de armen en benen.

Dit zijn de bekendste:

  • Schouderpeesontsteking, ook wel cuff tendinopathie genoemd
  • Golferselleboog en tenniselleboog
  • Kniepeesontsteking | Jumper’s knee
  • Peesontsteking bilspier. Beter bekend als: slijmbeursontsteking heup
  • Achillespeesontsteking
  • Peesplaatontsteking van de voet |fasciitis plantaris

Behandeling peesontsteking

Een combinatie van gedoseerd rust, oefentherapie en een langzame opbouw geeft de beste resultaten. Een belangrijk onderdeel van de behandeling van peesontsteking is uitleg.

Zo geven wij doorgaans de volgende leefregels mee. Het klinkt misschien eenvoudig en te makkelijk, maar volg deze instructies en je hebt nooit meer een fysiotherapeut nodig!

Zo makkelijk is het helaas niet. Toch is het goed deze leefregels in acht te nemen bij de opbouw van de training van je pees.

Diagnose en klachten

Vaak is het verhaal van de patiënt en het klachtenbeeld genoeg om een diagnose te stellen. Toch blijft het vaak lastig.

Gaan je klachten niet over? Blijft het onduidelijk wat het is? Bij het FysioHuis kiezen we dan voor het maken van een echo.

Echografie is een specialisatie van de praktijk. Met een echo krijgen we zekerheid over de diagnose. Ook kunnen we uitsluiten of er andere problemen zijn.

Regel 1

Een pees houdt niet verandering

Maak dus kleine stapjes in de opbouw van belasten.

Mensen willen vaak te snel. Logisch, maar het leidt tot frustratie. De pijn komt als een boemerang terug.
Wist je dat bij mensen met een peesontsteking wordt aangeraden om slechts 10% belasting per week toe te voegen?

Dat betekent dat iemand die een kwartier kan hardlopen zonder klachten, de week erna een dikke zestien minuten mag hardlopen.
Bij getrainde sporters ligt dat iets hoger. Toch allemaal erg langzaam, vind je niet?

Regel 2

Een pees houdt niet van snelheid

Begin dus zonder snelheid.

Snelheid is een ultieme vorm van verandering (regel 1). Begin dus langzaam.
Veel opbouw in peesrevalidatie is vaak met statische krachttraining; Je spant aan zonder te bewegen (lees: geen enkele vorm van snelheid..)

De wetenschap hierachter is niet eenduidig, er zijn variaties te bedenken. Toch lijkt het raadzaam bij meer pijnklachten juist de snelheid even achterwege te laten.

Zo kan iemand met schouderklachten vaak wel onderhands weer wat doen, maar een bal gooien is te prikkelend.

Regel 3

de 24-uursregel

Hoe weet je nou of je het goed hebt gedaan? De pees vertelt het je.
Alleen, je hoeft na belasting niet helemaal pijnvrij te zijn.

Een regel is: je mag pijn hebben na belasting/oefenen/trainen. Deze pijn is mild van aard en duurt het liefste niet langer dan twee uur.

24 uur na belasting moet de pijn weg zijn. Althans, de toename van pijn, niet je aanvankelijke klacht. Dit is een aardige houvast om te weten of je training niet te zwaar is.

Regel 4

Uitgangshouding telt

Diep door de knieën bij een kniepeesontsteking is vervelender dan een kleine buiging. De hoek waaronder je traint is van belang. Zo geldt dit ook voor andere pezen en gewrichten.

Kies voor een uitgangshouding waarbij de pees het makkelijk vindt om te bewegen. Een fysiotherapeut helpt je hiermee, het is zijn vak.

Regel 5

Train specifiek

Een achillespees heeft iets anders nodig dan een tenniselleboog. De ene pees moet kunnen springen, de andere speelt een rol bij knijpen en draaien van de pols.

Oefeningen met gewichten die voor je elleboog hielpen, helpen dus niet noodzakelijkerwijs als je deze toepast op een andere pees of gewricht.

Een fysiotherapeut is erin getraind om oefeningen te verzinnen die passen bij de eisen die gesteld worden aan de pees tijdens het dagelijkse leven. We noemen dit ‘functioneel trainen’.

We kunnen nog wel meer principes opstellen die gelden bij de opbouw van peesbelasting. Dit lijken de belangrijkste.

Oefentherapie peesontsteking

Naast uitleg vormt oefentherapie de basis bij de behandeling van peesletsels. Bij peesontsteking is een geleidelijke opbouw van belasting belangrijk, zoals hierboven beschreven.

Een fysiotherapeut is erin getraind om te adviseren welke oefeningen passen bij de opbouw van een peesontsteking.

Verschíllende vormen van belasten doen recht aan de eisen die gesteld worden in het dagelijkse leven. Variëren in de oefeningen kan dus zin hebben.

Bij sporters gelden vaak sportspecifieke eisen. Een zwemmer moet bijv. zijn arm hoog uit het water krijgen bij borstcrawl. Een fysiotherapeut kijkt hoe hij zo specifiek mogelijk een programma kan opstellen voor de eisen die het leven stelt aan de sporter.

Vragen over een mogelijk peesprobleem? Neem contact op met het FysioHuis. Wij helpen je graag een stap verder.

Van Aandoening naar Beter

Afspraak maken?

Vul het formulier in, stuur een e-mail naar info@hetfysiohuis.nl of bel 0343 516 633