Slijmbeursontsteking schouder

“Ja, dat heeft de buurman ook gehad!”

Dat kan kloppen, het wordt vaak zo genoemd in ieder geval. Het komt dan ook veel voor. Het is aan te raden goed onderzoek te doen om te bepalen waarom de slijmbeursreactie ontstond. Want, is het wel een slijmbeursontsteking?

Wat is een slijmbeursontsteking?

De slijmbeurs wordt vaak beschreven als een klein zakje vocht wat zich direct boven de pezen van de schouder bevindt. Het beschermt de pezen voor schuren tegen de nabij gelegen botten. Die pezen worden ook wel de rotatorcuff of kortweg de cuff genoemd.

De slijmbeurs ligt als een soort stootkussentje tussen de pezen en de botten in.

Is het wel een slijmbeursontsteking?

Eigenlijk zijn de meeste klachten van de slijmbeurs terug te voeren op een irritatie van de pees. We noemen het een slijmbeursontsteking maar het is eigenlijk een uitingsvorm van een peesontsteking.

Bursitis subacromialis

Een bursitis subacromialis/subdeltoidea is de latijnse benaming voor een slijmbeursontsteking.

Het zegt vooral iets over de ligging van de slijmbeurs. De slijmbeurs komt namelijk overal voor in het lichaam. Zoals gezegd, het is een stootkussentje en kan op die manier wrijving weerstaan van een pees tegen een nabijliggend (scherper) botstuk.

Het is een fraaie oplossing als het goed gaat. Als de pees verdikt en hierdoor de slijmbeurs tegen aangrenzende botten drukt, kan de slijmbeurs ook verdikt raken en een rol spelen bij uw pijnklachten.

Een verdikte slijmbeurs kan ook heel normaal zijn, gewoon passend bij jou en wat je doet. Het is dus fraai maar complex. Zo hebben veel mensen met een bovenhands beroep een normaal verdikte slijmbeurs zonder klachten.

Bij het FysioHuis leggen we je graag uit of jouw klacht inderdaad een slijmbeursontsteking betreft. Belangrijker nog: we kijken of deze een rol speelt bij jouw klachten.

Subacromiaal pijnsyndroom -SAPS

Zo worden klachten onder het schouderdak ook wel genoemd. Het is een verzamelnaam eigenlijk. Eerst werd dit impingement genoemd, een engels woord voor inklemming.

Vaak worden slijmbeursontsteking, bursitis en SAPS door elkaar gebruikt.

Er zijn tal van oorzaken en deze is term is dus een verzamelnaam.

Er kan sprake zijn van inklemming door bijvoorbeeld kalk in de pees, instabiliteit van het schoudergewricht of een veranderd bewegen van de schouder.

Er zijn nog wel meer voorbeelden. Bij al die aandoeningen geldt dat de slijmbeurs erbij betrokken kan zijn. Maar dus als bijverschijnsel, als symptoom.

Lees meer

(De irritatie van de slijmbeurs is dus vaak een uitingsvorm van een peesprobleem. Bij bewegen kan de pees in de knel komen, overbelast zijn, ouder worden – we spreken dan vaak over degeneratie – of scheurtjes vertonen. In al die gevallen kan de slijmbeurs vocht gaan produceren.

Wat eerst een dun laagje vocht was, is nu een dikker stootkussen geworden. Zijn functie daarmee goed vervullend, maar tegelijkertijd ruimte innemend.

En ruimte innemen levert meestal pijn op. Denk maar aan een ontsteking onder je kies, het kan geen kant op en dat doet pijn, meestal ’s nachts)

De oplossing kan gericht zijn op het symptoom, de pijn. Echter, vaker proberen we een oplossing te zoeken die ervoor zorgt dat de schouder de slijmbeurs niet langer prikkelt.

Fysiotherapie heeft hiervoor een aantal oplossingen.

Behandeling slijmbeursontsteking

Met fysiotherapie wordt, afhankelijk van de oorzaak van de slijmbeursontsteking, besproken wat je kan doen om de schouder te verbeteren.

Hierbij wordt gekeken naar:

  • Adviezen om de pijn te verminderen
  • Het bewegen van het schouderblad
  • De kracht en functie van de schouderspieren
  • De beweeglijkheid van de wervelkolom
  • Huiswerkoefeningen
  • Return to play (hoe kom ik terug naar sport of werk?)
  • Injectie

Oefeningen slijmbeursontsteking

Oefeningen voor de schouder zijn erop gericht de beweeglijkheid van het gewricht te verbeteren en de spieren en pezen van de schouder te trainen.

Krachtoefeningen zijn erop gericht om sterker te worden. Maar is een slijmbeursontsteking een tekort aan kracht?

Nee, de oefeningen zijn er dus op gericht om het bewegen van de schouder in relatie tot zijn omgeving te bevorderen. Niet zozeer om sterker te worden.

Je kan er natuurlijk best moe van worden.

En zoals een bekend gezegde in de fysiotherapie:

 ‘you can’t go wrong getting strong’

(het kan geen kwaad om sterker te worden)

Zoals gezegd, slijmbeurspijn is vaak een uitingsvorm van een peesprobleem. De aanpak zal zich dan ook richten op de pezen van de schouder.

Bij het FysioHuis | SchouderHuis zijn we getraind in het zoeken naar oefeningen die passen bij jouw klacht.

Manuele therapie en slijmbeursontsteking

Manuele therapie kijkt voornamelijk naar het bewegen van de wervelkolom. Ook als er schouderklachten zijn.

De wervelkolom is de basis van het bewegen, daar zitten de armen en benen aan vast.

Als de wervelkolom erg ‘vast zit’ kan een manueel therapeut kijken of hij/zij met bepaalde bewegingen de wervelkolom kan ondersteunen om weer los te komen.

Bij het SchouderHuis werken meerdere manueeltherapeuten die je hierbij kunnen helpen.

Injectie schouder

Een injectie wordt regelmatig gegeven in de schouder. Het betreft dan een injectie met een combinatie van pijnstilling en corticosteroïden. Dit laatste is een ontstekingsremmer.

Een injectie kan je ‘blind’ geven. Je plaatst hem op basis van lichamelijk onderzoek en botpunten. Je kan hem ook plaatsen onder geleide van echografie. Je kan nu de naald volgen naar het doel, i.c. de slijmbeurs.

Voor injecties hebben huisarts mw. A. Aukema en fysiotherapeut/echografist Ellert Jan Barendrecht een gezamenlijk echogeleid injectie spreekuur.

We kunnen door het gebruik van echografie nauwkeurig(er) bepalen waar de injectie wordt geplaatst. Dit geldt alleen voor de cliënten van mw. Aukema, tenzij op nadrukkelijk verzoek van je eigen huisarts.

Ten eerste weten we nu goed waaróm we injecteren door het gebruik van aanvullende diagnostiek (echografie). En ten tweede injecteren we heel lokaal waardoor het optimaal werkzaam is voor het gekozen doel, in dit geval de slijmbeurs. Ten derde, we prikken niet in de pees, maar in de slijmbeurs. Dat heeft voordelen.

De kans op complicaties wordt hierdoor verminderd. Het risico op complicaties is niet erg groot. Lees hierover Schouder injectie

Van Aandoening naar Beter

Afspraak maken?

Vul het formulier in, stuur een e-mail naar info@hetfysiohuis.nl of bel 0343 516 633


    Schoudernetwerk Midden Nederland

    Bij het FysioHuis | SchouderHuis zijn we aangesloten bij het Schoudernetwerk Midden Nederland. Dit is een groep fysiotherapeuten die regionaal en landelijk afspraken hebben gemaakt over de voorwaarden en eisen die gesteld worden aan een goed revalidatieprogramma voor schouders. Ook beschikt het netwerk over nauwe contacten met (schouder) orthopeden voor over operaties of andere behandelmogelijkheden.

    Meer informatie kunt u vinden op Schoudernetwerk Midden Nederland.